healthcare professionals
NYDA® Express – FORT GJORT, FORT BORT

HJÄLP – VI HAR FÅTT LÖSS

Hösten är högsäsong för löss. De små, blodsugande insekterna är inte farliga, men väldigt obehagliga för den som blir angripen. Som tur är finns det hjälp att få! Nyda Express tar bort huvudlöss och ägg på bara 10 minuter.

Människor i alla åldrar kan få huvudlöss, oavsett hårtyp och personlig hygien. Huvudlöss smittar oftast direkt från huvud till huvud, men kan också smitta genom att man exempelvis delar hårborste eller mössa med någon. Barn leker ofta med huvudena nära varandra – och är därför särskilt utsatta för smitta.

Det kan ta lång tid från att du smittas tills det börjar klia. Därför är det viktigt att informera andra som kan vara smittade av dig eller dina närstående – det är oftast de som inte kliar ännu som sprider smittan. Har du sår i hårbotten kan det också vara tecken på upprivna lusbett.

Det är viktigt att kolla barnens hår ofta med luskam för att förebygga smitta. Håret bör vara vått och man kan använda balsam. Det är smart att kontrollera alla i hemmet minst en gång i månaden, under semestern och innan förskola och skola startar. Om du upptäcker löss bör behandlingen starta samma dag.

Kammar och borstar bör tvättas i 60 grader eller frysas ner i fyra timmar. Det är inte nödvändigt att tvätta hus, kläder eller möbler om någon hemma har huvudlöss. Löss överlever maximalt 1-2 dygn utan kontakt med ett huvud. Sängkläder, mössor, scarfs eller liknande som kan ha förorenats bör tvättas efter genomförd behandling för att ta bort döda löss och lusavföring.

Löss är inte en sjukdom, och barn som fått löss behöver inte att vara hemma från skolan eller förskolan.

 

Läs mer om hur du kan behandla löss i vår broschyr

FORT GJORT, FORT BORT

Nyda Express verkar på 10 minuter och innehåller det verksamma ämnet dimetikon, som rekommenderas av läkemedelsverket. Detta är ett silikonbaserat preparat, som också är rekommenderat för barn med astma- och allergi problematik. Säljs på Apotek.