healthcare professionals
NYDA® Express – FORT GJORT, FORT BORT

HJELP – VI HAR FÅTT LUS

Høsten er høysesong for lus. De små, blodsugende insektene er ikke farlige, men veldig ubehagelige for den som blir angrepet. Heldigvis finnes det hjelp å få! Nyda epress fjerner hodelus og egg på bare 10 minutter.

Folk i alle aldre kan få hodelus, uansett hårtype og personlige hygiene. Hodelus smitter oftest direkte fra hode til hode, men kan også smitte ved felles bruk av for eksempel hårbørste eller lue. Barn leker ofte med hodene tett i tett – og er derfor spesielt utsatt for smitte.

Det kan ta lang tid fra du er smittet til det begynner å klø. Derfor er det viktig å informere andre som kan være smittet av deg eller dine – det er gjerne dem som ikke klør som er smittespredere. Har du sår i hodebunnen kan dette også være tegn på opprevne lusebitt.

Det er viktig å sjekke barnas hår ofte med lusekam for å forebygge smitte. Håret bør være vått og tilsatt hårbalsam. Det er lurt å sjekke alle i hjemmet minst en gang i måneden, i ferier og før barnehage- og skoleoppstart. Dersom du oppdager lus så bør behandlingen starte samme dag.

Kammer og børster bør vaskes på 60 grader eller fryses i 4 timer. Det er ikke nødvendig å vaske ned hus, klær eller møbler om noen hjemme har hodelus. Lusa overlever maksimalt 1-2 døgn borte fra et hode. Sengetøy, luer, skjerf eller lignende som kan være forurenset bør vaskes etter gjennomført behandling for å fjerne døde lus og luseavføring.

Husk at lus ikke er en sykdom, og at barn som har fått lus trenger ikke å være hjemme fra skolen eller barnehagen.

 

Les mer om hvordan du kan behandle lus i brosjyren vår

FORT GJORT, FORT BORT

Nyda Express virker på 10 minutter og inneholder virkestoffet dimetikon som er anbefalt av Folkehelseinstituttet.
Dette er et silikonbasert preparat, som også er anbefalt for barn med astma- og allergiproblematikk.